2008.11.28.
10:45

Írta: szuperapu

Jár ami jár

Tüntetésre készülnek a közalkalmazottak és a köztisztviselők.
Értik ők a világgazdasági válság lényegét, sőt a közteherviselés fogalmával is tisztában vannak, elvégre zömmel értelmiségi, diplomával rendelkező emberekről van szó. De úgy gondolják, állja a cechet más. Megint. Mert ők keményen dolgoznak, s nekik ezért jár, ami jár.
Hát nem. Példának okáért a 13. havi fizetés az bónusz, az azért jár, ha valaki 12 hónap alatt plusz egy havi többletet letesz az asztalra. De ez a gyakorlatban nem így van. Mert ha az állami szektorban mindenki jól dolgozna, akkor nem lenne szarban a haza, mert a sok rátermett és szorgalmas polgártárs kihúzná onnan íziben. Mondanám, hogy el lehet menni a magánszektorba, de ez demagóg duma lenne, és tudom, hogy sokan nem tehetik meg, hogy mellékes jövedelemként, így vagy úgy, ne lopkodják el az állami vagyont.
Tisztelet a kiviteleknek.

15 komment

Címkék: emberek

2008.11.27.
09:34

Írta: szuperapu

Rockerek

A közelmúltban két könyvet is olvastam, amit egy hazai rock ikon követett el. Ami érdekes, hogy mindkét könyv első, és második ránézésre is messze van a rock n’ rolltól. Vagy a hazai szcéna sajátosságai adják, hogy a sztárjaink másban is kipróbálják magukat, másban is elmerüljenek? És aki igazán tehetséges, az bármiben az, és bármilyen területen maradandót tud alkotni?

(Élményeim részletesen az olvasóblog-on.)

Szólj hozzá!

Címkék: könyv

2008.11.26.
08:31

Írta: szuperapu

Veszély

Nem kaptam túlzottan erős ideológiai nevelést a szocializmus idején, sőt, egyes családi vonatkozásokban meglehetős kritikai éllel viszonyultam a rendszerhez, mégis romantikus vonzódást éreztem kiskamasz koromban egyes baloldali szervezetek irányában. És ezek nem voltak épp mindig és mindenhol szalonképesek. Már akkoriban sem. Ilyenek voltak a perui Tupac Amaru, a Vörös Brigádok, vagy a (nyugat)német RAF. Súlyos vitatéma lehet a cél, az eszköz és ezek viszonya, és ezeket a csörtéket még olykor magamban is megvívom, de most Christian Klar RAF vezér szabadulása során a bíró szájából elhangzottak adják a magas labdát egy kis ideológiai szópárbajhoz. Merthogy Christian Klar már nem jelent veszélyt a társadalomra…
Egy ilyen ügyben ki képviseli a társadalmat, annak érdekeit? Egy fasiszta főügyész vagy egy korrupt hivatalnok? Vagy egy forradalmár? Vagy egy terrorista?

Szólj hozzá!

Címkék: anarchizmus

2008.11.25.
10:32

Írta: szuperapu

Egy ötlet

Továbbra is dübörög a világgazdasági válság, és ennek örömére a politikai és gazdasági potentátok mindenféle okos gondolattal dobálóznak. Meg az adóból beszedett pénzekkel. Mentőcsomagok a bankoknak, mentőcsomag az autógyáraknak…
Szerintem az autóipart hagyni kellene, ott ahol van, ahova tart. Helyette a megújuló energiaforrások kiaknázását elősegítő technológiákban ölném az a pénzt. Autók helyett gyárthatnánk szélerőműveket, meg energiafű-erőműveket, meg napkollektorokat. Rövidtávon nagy kiadás lenne ez is, de munkahelyeket teremtenénk vele, és hosszútávon (tekintve a fosszilis nyersanyagok helyzetét) óriási haszonnal járna.
Persze e helyett kis hazánk például inkább bővíti a külszíni bányászattal nyert lignitet hasznosító Mátrai Erőművet. Ami leginkább csak a széndioxid termelésben mondható hatékonynak.

3 komment

Címkék: pénz környezetvédelem

2008.11.25.
10:28

Írta: szuperapu

Havazik

Csak ide ért a tél. Aminek örüljön az, aki berni pásztorkutyának született. Nekem speciel a hó csak szívást jelent. Havat lapátolni és a hó miatt kaotikusan közlekedő (vagy inkább álló) vonaton ülni nem tartozik továbbra sem a legkedvesebb időtöltéseim közé.
Egyetlen jó van az egészben, hogy a lányok nagyon örülnek a hónak…

3 komment

Címkék: időjárás

süti beállítások módosítása