2018.04.10.
21:57

Írta: szuperapu

Másnap

Jó lett volna azzal kezdeni ezt a bejegyzést, hogy én megmondtam, de az élet már megint rácáfolt arra, hogy a pesszimisták csak pozitívan csalódhatnak. Elsöprő győzelmet aratott a félelem és a gyűlölet, és az amiben ezek gyökereznek: a tudatlanság és a tájékozatlanság. Persze jó magyar szokás szerint mindenki tudni véli a felelősök körét. Elkezdődött az egymásra mutogatás, az egyes csoportok megbélyegzése. Mindenki hibás, az LMP, a MKKP, a vidék, a szegények, a nemszavazók, az NVI, Gulyás Márton, a közvéleménykutatók, a lakájmédia, az ángyom térgye kalácsa, meg ugye, és nem utolsó sorban persze Soros. De az a nagy igazság, kedves internetező gyerekek, hogy nem más a hibás, mint MI. Mi, a kis burkunkban köldökünket nézegető (és azt egymásnak mutogató) értelmiségiek.

De nem akarok én is mutogatni, és a hibákat sorolni... Nézzük inkább, hogy mit lehetne tenni.

Tömören és egyszerűen: közösséget, közösségeket kell építeni. (Vagy újraépíteni.) Meg aktívan részt venni a politikában. Mert a politika nem egyenlő a pártokkal, és nem merül ki a négyévenkénti szavazósdiban. Sőt! A politika az a közösségi interakciók összessége. Politika az, hogy kivel barátkozunk, hol veszünk lakást, milyen hivatást választunk, hogy neveljük a gyerekünket, kinek segítünk, stb. A politika, az, hogy hogyan viszonyulunk a közösségünkhöz, a közvetlenhez, a szűkebbhez, meg a tágabbhoz. És ezt a fajta politikát sajnos csak a legszűkebb (vagy inkább csak a legközvetlenebb) körben gyakoroljuk már, miközben egyre nagyobb sugarú köröket engedtük át a pártoknak, és az éppen aktuális hatalomnak. Az, hogy ez mekkora hiba, most a bőrünkön érezhetjük. Szóval lépjünk tevőlegesen és teljes mellszélességgel a tettek mezejére

Hogyan? Néhány példa a teljesség igénye nélkül (amiket majd reményeim szerint az elkövetkezendő napokban részletesebben is kifejtek):

- Lépj be egy pártba vagy mozgalomba (vagy akármibe), hangoztasd a nézetedet, véleményed, tegyél konstruktív javaslatokat!

- Segítsd a civil egyesületeket, önkéntes munkával, pénzzel, akárhogy!

- Menj el a közmeghallgatásokra, közgyűlésekre, kérdezd (zaklasd) a polgármestered/képviselődet!

- Harcolj a nyilvánosságért, kérd ki az adatokat, aztán írd meg, mond el, tárd fel az igazságot!

- Menj el tüntetni! Akkor is, ha nem vagy érintett - légy szolidáris!

- Légy aktív! Csinál plakátot, szórólapot, matricát, írj blogot, indíts YouTube csatornát!

- Szervezz koncertet, rendezz kiállítást!

- Fizess elő egy független újságra/kulturális vagy művészeti magazinra, válts bérletet egy alternatív színházba

- Figyelj oda többi emberre, lény nyitott és kedves!

Tudom ez sokkal több energiát igényel, mint ülni a fotelben és nyomni egy like-ot. És ez csak a kezdet. Az igazi közösségépítéshez sokkal több energiára, szakértelemre, elhivatottságra, összefogásra (és valószínűleg még némi pénzre) is szükség van. Három hirtelen felmerülő ötletem is van...

1. Szabad egyetem

Társadalom ismertek a választási rendszerről, szabadságjogokról, környezetvédelemről, világgazdaságról, a napi politikai történések fényében, szakavatott előadókkal. Utána beszélgetés, fórum. Aztán az egész mehet a világhálóra, vagy akár azonnal élőben is. Videóval, prezentációval, hozzászólásokkal.

2. Tájékoztatási fórumok

El kell menni a kis nógrádi, őrségi, szabolcsi falvakba. Falunapra, kolbásztöltő-, káposztafőző-, akármilyen fesztiválra - kitelepülni, brosúrával, szórólappal, le kell ülni beszélgetni a világról, a világ dolgairól. Akár vinni egy-egy második generációs kínai, perzsa, arab, afrikai fiatalt aki elmeséli menekültek szemszögéből a magyar rögvalót.

3. Brainstorming Klubok

Alapítsunk klubokat, ahol kitaláljuk azt, hogy milyen lenne egy igazságos, egyszerű és átlátható választási rendszer! Járjunk össze, és vitassuk meg, hogy hogyan képzeljük el a fenntartható jövőt, a piacképes mezőgazdaságot, egy független és zöld energiaszektort, azt, hogy, hogyan lehet egy szociális bérlakásrendszert hosszú távon üzemeltetni! Mindezt más-más háttérrel, de közösen, és konszenzuson alapulva.

Folyt.köv.

Oszd meg! Keress! Szervezkedj!

13 komment

Címkék: politika gondolat

A bejegyzés trackback címe:

https://szuperapu.blog.hu/api/trackback/id/tr9313824804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kerti torpe 2018.04.11. 19:55:59

Egyetemista koromban meg toltottem be tisztsegeket hokben, mafiheben, de aztan leszoktam rola. Jo darabig blogon osztottam a velemenyemet kulonbozo dolgokrol, es pont te voltal, aki figyelmeztetett, hogy tamadashullam varhato, jott is, azota mar valahogy a bloggolas se megy... Mostanaban inkabb csak odafigyelek masokra, es van egy szabad kezem, ha segiteni kell. Azert ez nem a vilag vege, meg szeretnek onkenteskedni, csak nehez elerni a szukseges tanfolyamot, de nem adom fel es fogok meg eleteket menteni!
Ui.: a boronddel mi a helyzet?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 08:49:01

Legyenek az egész országban Soros által pénzelt független balliba gágogó klubok!

Szelid sunmalac 2018.04.12. 09:13:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Inkabb mint bulgariabol begeto oroszberenc fizetett birkak, akiknek lofasz koze nincs magyarorszaghoz.

Szelid sunmalac 2018.04.12. 09:15:22

@kerti torpe: Detto. Szinten voltam HOK-os, jotekonykodtam, vettem reszt szocialis akciokban, polgarorkodtem a kerulteben stb. Aztan szepen leszoktattak rola. Most, itt kint, ujra lehet seult gyerekeknek szinhazat rendezni, iskolasoknak eloadasokat tartani, egyetemistaknak wokrshopokat tartani. Mit lehet, elvart! Vannka is kozossegek es elvezi is mindenki, pedig itt valahogy meg soha nem hallottam a sorosrol.

Szelid sunmalac 2018.04.12. 10:20:09

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Akarcsak tobbezer masik olyan allapolgar aki talan eletben nem jart Magyarorszagon, de ez a tenyen nem valtoztat, hogy egy bulgariabol begeto oroszberenc fizetett birka vagy, akiknek lofasz koze nincs magyarorszaghoz

Dogfaceboy 2018.04.12. 10:33:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: legyenek az egész országban emberi nyelvet beszélő klubok. Hiszen a bégetésre nem érdemes gágogással válaszolni. Abban a pillanatban, hogy az ember aktivizálja magát (akár egy ideológiától mentes kutyamenhelyen önkénteskedve), rájön, hogy tőle teljesen különböző emberekkel milyen sok közös keresztmetszete van.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 10:55:07

@Szelid sunmalac:

Ez van, általános szavazójog van Mo-on, bármennyire is tombol ez ellen Soros gazda. Törődj bele te is...

Szelid sunmalac 2018.04.12. 11:00:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Mondjuk te nem Magyarorszagon vagy. Hanem Bulgariaban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.04.12. 11:17:26

Az biztos, hogy a globális média felhergelt egy csomó embert, de arra nem volt képes, hogy alternatívát mutasson nekik. Az MSZP-DK már nem kell, a liberális pártok kis réteget fednek le, a Jobbikban meg miért is kellene megbízni. Ezzel a helyzettel, még egész jó eredményt produkált az ellenzék.
Nem csak a szervezkedésen múlik a változtatás lehetősége, hanem a magyar választók igényeinek, preferenciáinak megértésén. Csakohogy ehhez olyan dolog kell, ami a liberalizmusból hiányzik: az alázat. Alázat, hogy meghallgassanak, megértsenek, elfogadjanak másokat. Ebből kellene kiindúlni, mert ez mutatná a reális irányt a változtatáshoz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 11:25:21

@Szelid sunmalac:

S ez miért lényeges? A választójog nem áll meg a határkőnél.

felső határ nincs 2018.04.12. 11:26:54

A ballib oldal soha nem epitett kozossegeket, mert orokolte a valasztoit es lassan felelte.

2022ben ennyit sem kapnak majd mert negyed annyi huszoneves tamogatja a DKMSZPt mint akar a Fideszt, akar a Jobbikot

Ennyi volt, kihaltak, ideje volt.

szuperapu · http://szuperapu.blog.hu/ 2018.04.12. 20:00:24

@felső határ nincs @maxval bircaman szeredőci szürke proletár

Nos...
Nem akarok, senkit megbántani azzal, hogy funkcionális analfabéta, de felhívnám a figyelmeteket arra, a posztban szereplő sarkalatos megjegyzésre, miszerint: "a politika nem egyenlő a pártokkal".

Másrészt nem igazán értem a logikát, miért lesz Soros-bérenc és/vagy ballib, az, aki tenni akar a környezetében élőkért, és felelősséget érez országa és annak jövője iránt...

(Szóval srácok, legyetek bátrak, és az arcotokat, neveteket vállalva írjátok már meg, hogy miért vagytok ilyen elkeseredett lúzerek, akik nem bírják kifeszíteni a szájukból a hatalom hímivarszervét.)
süti beállítások módosítása