2010.10.21.
10:11

Írta: szuperapu

Választhatok

Többször elmondtam már, le is írtam, hogy nemigen számítok arra, hogy megöregedve az állam havi illetménnyel segíti majd a boldogulásomat. Mert mire az én generációm odaér, addigra nyugdíjrendszer már rég összeomlik. Éppen ezért az állami nyugdíjrendszerbe befizetett pénzt egyfajta adóként, illetve kidobott pénzként szoktam elkönyvelni. Ezzel szemben a magán nyugdíjpénztári befizetéseim, ha csekélyek is, és bizonytalan kamatozásúak is az én személyes megtakarításomat képezik, és legfeljebb a biztosító nyerészkedik rajta a szerződésünknek megfelelően. Ebbe a rendszerbe egyébként annak idején az Első Orbán Kormány kényszerített bele rendeletileg és kötelező jelleggel, pont úgy ahogy most el akarja venni a pénzemet miközben a szabad választásról hablatyol. Mert ne gondolja senki, hogy nem fogják a magánpénztárakat egy év múlva felszámolni, miközben azt bizonygatják, hogy jobban járok, ha pénzemet rájuk bízom. Hát nem. Ha lehet, akkor én azt választanám, hogy egy fillér nyugdíjjárulékot sem fizetek, és bárhol bármikor aláírom, hogy soha az életben nem tartok igényt az állami nyugdíjra! Ezt gondoltam ki a Nagy Magyar Nemzeti Egyeztető Konzultáció szellemében: én megoldom önerőből.

(És kérdem én: hol vannak a független, rendszerkritikus, jobber megmondóemberek, hogy kifejtsék, hogy az egész történet algoritmusa és kommunikációja kísértetiesen hasonlít Rákosiék téeszesítésére??)

51 komment

Címkék: emberek pénz

A bejegyzés trackback címe:

https://szuperapu.blog.hu/api/trackback/id/tr825560160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

51043 2010.10.21. 10:15:47

én csak abban vagyok biztos, milyen reakció lett volna jobboldali részről, hogy ha ezt Gyurcsány vagy Bajnai lépte volna meg.

37041 2010.10.21. 10:18:47

[hphp](#10911834) hídfoglalás, székházgyújtogatás, általános sztrájk, és mindez az ellenzék támogatásával és biztatásával? ;))

99894 2010.10.22. 09:24:11

A nyugdíjasokat mindig a dolgozók tartják el. Sose önmaga. Negyven évre rábízni a pénzünket spekulánsokra, nem tudom miért is tüntetik fel nekünk jónak? Mert a spekulációval nem "teremtenek" pénzt, csak átcsoportosítanak. Tehát hosszútávon ez megbuktatja önmagát.

37041 2010.10.22. 09:33:52

[pi](#10914479) hajrá, add oda az egész fizetésedet Orbán Nagyvezérnek és udvartartásának, mert őnáluk sokkal jobb helyen lesz, elköltik okosan, nem kockáztatnak és nem spekulálnak. A te dolgod. De az én zsebemben ne kotorásszon senki semmiféle demagóg hazugsággal!

10155 2010.10.22. 09:41:35

@pi: amit te mondasz, az az ún. felosztó-kirovó rendszer. nincs annak semmi baja, amíg van akkora aktív korú lakosság, akinek a befizetéseiből kijön az inaktívak tisztes nyugdíja. (ma kb. 4-6 befizető "tart el" 1 nyugdíjast.) a baj ott kezdődik, amikor a lakosság elkezd fogyni ( http://href.hu/x/dicb ) és nem lesz 4 vagy hat aktív korú dolgozó ember, aki 1-1 nyugdíjas jogos járandóságát ki tudná fizetni. na, erre találták ki (egyébként helyesen) a tőkefedezeti rendszerre való áttérést, amikor a nyugdíjas éveket előre, mintegy egyéni számlás megtakarításként fizeti a delikvens, még aktív korában. persze kell forgatni a pénzt, hogy inflációkövető legyen a megtakarítás, de a magyar magánnyugdíjpénztárak mindig is államkötvényekbe fektették az egyéni számlán megtakarítók pénzét (erre ugyanis törvény van), úgyhogy az állam finanszírozása és a magánnyugdíj-finanszírozás gyakorlatilag együtt mozgott, semmiféle hosszútávú veszély nem fenyegette, sőt: egyes magánnyudíj-pénztáraknál még a globális pénzügyi válság sem hozott csökkenést a megtakarításokban. nem értem, hogy szerinted miféle spekulánsok veszélyeztetik a nyugdíj-előtakarékosságot? talán csak nem a Magyar Állam mindenkori kormányára gondolsz?! a tőkefedezeti nyugdíjrendszernek egyetlen egy problémája volt az állam részéről: nem lehetett belenyúlkálni, amikor hiányzott a költségvetésből ennyi vagy annyi. (és ez jól is volt így!) most már lehet nekik, az állam erre is rátette a mancsát. a felosztó-kirovó rendszer a nyugdíjbiztosításban nem tartható fenn, az Orbán-kabinet szétbaszta a reformot és megint elnapolta a problémát húsz-harminc évvel. ennek örül most a Fidesz-tábor, de nagyon. gratulálok!

99894 2010.10.22. 10:22:32

Szuperapu: az a pénz amit másra bízol soha nincs biztonságban. Mindegy, hogy minek nevezed: bank, állam, mnyp, akármi. Egy azonban biztos, hogy az itt élőknek az itt megtermelt javakból kell megélni, s ha ebből máshová elszivárog, vagy nem forgatódik vissza, hanem valahol akkumulálódik, egyre kevesebből tudunk megélni. drc: hány nyugdíjas évre elegendő a nyugdíjelőtakarékosság során befizetett, inflációt követő összeg? Hány nyugdíjas évet élhetünk belőle? Milyen életszínvonalon? Vagy egy havi nyugdíjat 25 év múlva hány havi befizetés fedez? Nem értem, hogy ha fogy a lakosság, akkor a meglévő nyugdíjasok eltartása mellett még a saját nyugdíjamat is előre kezdjem fizetni, az átcsoportosításban akkor ma kinek jut kevesebb? Tehát ma nem csak a mai nyugdíjasoknak, hanem a saját nyugdíjamat és az azt kezelők hasznát is fizetnem kell, mint nyugdíjjárulék. Mindegy, hogy minek nevezed, ebben az országban élőknek itt kell megélni, az itt megtermelt javakból. Ha az igazságtalanul, pazarlóan, van elosztva, akkor nem lehet jó nyugdíjrendszert kialakítani.

37041 2010.10.22. 10:30:26

[pi](#10914604) alapvető közgazdasági és logikai hiányosságaid vannak, de ez persze nem baj, ettől még lehetsz boldog. Sok sikert. 40 év múlva visszatérhetünk a témára...

10155 2010.10.22. 10:39:06

@pi: kezdesz demagóg álláspontra helyezkedni (de ez az én véleményem elfogadtatása szempontjából pozitív). örülök, hogy föltetted a kérdéseidet, ugyanis ezekre a kérdésekre akkor volna válasz, ha már végigfutott volna egy ilyen széria, ez azonban legkevesebb 25 év (fegyveres testületek nyugdíjasai, ugye), azonban ilyen még nem volt. az állami nyugdíjjogosultság korhatárának emelésével együtt (ami szintén megtörtént és még tovább emelkedik, egészen amíg el nem éri nőkre és férfiakra vonatkoztatva egyaránt a 65 évet) számolva ki lehetne persze számítani a tőke-hozam arányt is figyelembe véve, azonban te nem erre vagy kíváncsi, neked csak az büdös, hogy vannak, akik keresnek ezen a rendszeren (ti. a moooocskosss nyugdíjbiztosítók!). hát sajnálom, ha csak ennyi jött le, a gond ugyanis az, hogy az állami hivatali szervezetek sokkal de sokkal pénzigényesebb feneketlen pénznyelők, mint a magán alapúak. (ott ugyanis -- mivel cél a haszon -- legalább meg kell nézni, hogy meddig éri meg.) szóval kezdesz abba a hibába esni, hogy azt hiszed, a magánnyugdíj az egy az egyben fedezi a te jövendőbeli nyugdíjadat. egy lólubát! a mai rendszer szerint csupán egy részt fedez belőle, a többit pedig felosztó-kirovó rendszerben ugyanúgy fedezik majd a társadalom akkori aktív befizetői, ahogyan most. (ez az öszvér megoldás volt a nyugdíjreform lényege.) tehát jelenleg te éppen az ellen érvelsz, hogy maga az állam teremtsen meg neked egy olyan lehetőséget, amibe ő maga nem nyúlkálhat bele (mivel az mindenki pontosan tudná az egyéni számla miatt, hogy mennyit vettek el tőle), viszont lehetőséget ad neked rá, hogy saját saját magadról gondoskodj és ne legyél kénytelen hálával gondolni arra a bürokratára, aki nagy kegyesen folyósítja a nyugdíjadat másvalakik befizetéseiből. hát igen, ha meggondolom, ez utóbbi már eleve tisztátalan erkölcsű gondolat!

53615 2010.10.22. 10:46:38

fölöslegesen izgatjátok magatokat: a fogyó népesség, illetve az aktív korú ténylegesen dolgozó és adót/járulékot befizető réteg folyamatos szűkülése miatt mire nyögdíjasok lehetnénk, kábé 85 év lesz a nyugdíjkorhatár (korengedménnyel 80 a férfiaknak!). mivel azonban olyan csoport, hogy "átlagos nyolcvan éves magyar férfi" nem létezik, mi már nem leszünk nyugdíjasok.

37041 2010.10.22. 10:48:08

[drc](#10914631) és a képletből kimaradt az a rész, hogy az eddig (nekem több mint 10 évig) ezen a számlán összegyűlt pénz most majd a költségvetési lyukak befoltozására megy nagy valószínűséggel. Önként és dalolva. (Hogy a demagóg vonalat folytassam: ebből fizeti majd a Szerencsejáték Rt. Pintér elvtárs örző-védő cégét, meg ebből lesz lefotózva a kertem 20 centis felbontásban.)

37041 2010.10.22. 10:51:03

[wovbagger](#10914646) ezzel tisztában vagyok én is. De a magán nyugdíjpénztári befizetéseimet örökölhetik a gyerekeim. Például van egy ilyen előnye is...

10155 2010.10.22. 10:53:29

volt egy olyan mély butaságú mondat, amire külön is reagálnom kell: "Tehát ma nem csak a mai nyugdíjasoknak, hanem a saját nyugdíjamat és az azt kezelők hasznát is fizetnem kell, mint nyugdíjjárulék." ad 1) a te jövendőbeli nyugdíjadat te csak részben fizeted, részben az állam fizeti majd (ahogyan egészében a mai nyugdíjasokét is) felosztó-kirovó rendszerben. a kérdés csak az, hogy lesz-e még, akikre kiródd az akkori nyugdíjad megfelelő részét, tehát akad-e majd 40 év múlva minden nyugdíjasra 4-6 dolgozó. (a kiskorú eltartottakról most ne beszéljünk, az ő esetükben ugyanis közvetlenebb a pénzügyi kapcsolat.) ad 2) akik a te nyugdíj-előtakarékossági számládat kezelik, ugyanúgy fizetést kapnak, mint az állami nyugdíjfolyósító intézet bürokratái. a helyzet azonban az, hogy míg az állami nyugdíjfolyósító tkp. csak kiosztja az APEH és más adóztató szerveken keresztül az államháztartásba befolyt pénzt, addig a magán nyugdjbiztosító arra is kötelezettséget vállalt, hogy kezelje, tehát hogy befektesse és hogy kamatoztassa a pénzedet. (na, ebbe nincs állambácsinak beleszólása.) eleinte kockázatosabb, később, a nyugdíjjogosultságod bekövetkeztének közeledtével egyre konzervatívabb befektetéseket csinálnak, hogy növeljék a pénzed. na, ez utóbbira nem akarsz te egy fillért se költeni. (mondom: nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nyugdíjbiztosítók a válságban is prosperáltak -- persze ennek az is az oka, hogy egyelőre nem kellett teljesíteni kifizetéseket. azt viszont muszáj figyelembe venni, hogy nekik azidő alatt, amíg az állami nyugdíjra költött összegek egy fillért nem kamatoztak, nyereséges mérlegük volt.) tehát igen, kell fizetned a szolgáltatásokért. az államiért is, csak azok jóval drágábbak, mint a piaciak és jóval kevesebb a fizetségedért kapott ellenszolgáltatás.

10155 2010.10.22. 10:57:36

@SzuperApu igen, a legfelháborítóbb része ez az egésznek, hogy a nevem alatti befieztésekhez egyértelműen hozzárendelhető profitot, ami azért keletkezett, mert TÖRVÉNY SZERINT a magánnyugdíj-pénztárba kellett befizetnem egy bizonyos összeget az állam most fogja és kiveszi a kalapból. gyakorlatilag elveszi azt a pénzt, amit a magán nyugdíjpénztár az én jövendő nyugdíjamra tőzsdézéssel meg értékpapír-jegyzéssel előre megkeresett. (nem két forintról van szó.)

111887 2010.10.22. 11:34:36

@4.SzuperApu: Az nem zavar, hogy spekulánsok költik el a pénzedet, de az igen, hogy Orbán Viktor? :D Ez nem jön ki jól.

37041 2010.10.22. 11:44:57

[johnnymoore](#10914752) na, még egy funkcionális analfabéta... :))) A számlámon ott a pénz a számviteli és banki törvények értelmében évente küld a róla egyenleget a biztosító, de én bármikor megnézhetem, kikérhetem. Próbáld meg ezt az állami befizetéseiddel okoska! Még egyszer: az eddigi befizetéseimet, félrerakott pénzemet hős vezérünk a költségvetés kozmetikázására használja, és én ennek nem örülök. A következő lépés mi lesz? Elveszik a bankbetétemet, ingó és ingatlanaimat, merthogy az állam jobban kezeli majd, mint én, aki külföldi (fúj mocskos spekuláns) bankokra és biztosítókra bízom??

99894 2010.10.22. 12:02:04

Várjatok, mielőtt demagógnak neveztek: szerintetek, ha nem tesszük fel a kellemetlen kérdéseket, akkor lehet jó megoldást találni? Vagy elfogadni mások jó megoldását? Tehát ha helyeslek bármit is anélkül, hogy minden oldalról megvizsgálom a dolgot, akkor tudok kompromisszumot kötni? Vagy gondolkodás nélkül dőljek be annak, amit ti mondotok, hogy az milyen klassz? Szóval ne legyetek ennyire hirtelen támadók védekezés címén. Egyikőtöket sem illetem semmilyen negatív jelzővel, tehát ezt ti sem tehetitek meg, anélkül, hogy meg sem próbáltok kérdezni, vagy értelmezni. drc: engem az zavar, hogy valójában a befektetett pénz valahonnan elvonódó hasznot hoz. Ezért nevezem spekulációnak. Nincs valódi megtermelt érték mögötte. Csak a valódi megtermelt értéket fölözi le. Aránytalanul. Most az a helyzet, hogy más országokból vonja el így az ott megtermelt hasznot. Vagy ha belegondolsz az általad megtermelt érték hány emberre osztódik szét? Hol akkumulálódik, és hol folyik el anélkül, hogy az értéktermelésbe visszakerülne? Olyan dolgot tulajdonítasz nekem, amit nem állítottam. Ne támadj le anélkül, hogy nem kérdezed meg, hogyan értem? Tehát a mny mintegy állami kiegészítő értendő, ezzel tisztában vagyok, de valóban úgy is érthető, amit írtam, hogy csak arról van szó. De akkor miben is változik a helyzet? Hiszen előtakarékoskodsz, tehát ma fizeted a jövö nyugdíjad egy részét, és majd az akkori dolgozók fizetik akkor a te nyugdíjad egy részét és a saját jövöbeli nyugdíjukra előtakarékoskodnak. Azért nem értem, mert arról van szó, hogy amit befizetsz a közösbe, azt most kivonják a közösből, és majd megkapod, nincs garancia arra, hogy az értéke időtálló, főleg negyven évre. Ezt csak szeretnénk elhinni a mai nagyon változó világban. Nem látom miért is nem veszitek észre, hogy a nyugdíjra fordítható összeg, ha a az aktívaktól kerül levonásra, az nem fog megnövekedni, ha előtakarékoskodunk anélkül, hogy valahol a világban ne történjen elvonás valakiktől. Ja hogy kit érdekel a kínai vagy más megélhetése? Majd fog, 20 év múlva az ő demográfiai változásuk sokkal rosszabb helyzetet fog szülni, mint a mi kis 10 milliós nagyságrendünk. A piacot említed. Szerinted egy ekkora ország hány mnyp-at képes olcsóbban eltartani, mint ha csak az állami létezne? S amíg kialakul a megfelelő piaci rend, mennyi nyugdíjjárulék bukik el? Mondjuk úgy, hány ember előnyugdíjtakarékossága ment rá? Mert az egy dolog, hogy egyes mnyp-ak jól spekuláltak, mások meg nem. De a dolgozó, aki elveszítette a pénzét, annak nem enyhíti a kárát senki. Tehát ha ez lehetséges, ha ez előfordulhat, akkor a rendszer nem jól működik. Hiába hisszük azt, hogy biztonságos állampapírok. Én sokkal inkább azt érzem, hogy önmagatok elleni támadásnak érzitek amit írok, mert azt kérdőjelezi meg, amiben hisztek.

37041 2010.10.22. 12:13:02

[pi](#10914795) igazad van. Megkérdőjelezed az emberi gondolkodásba vetett hitem. (Ne spórolj, ne tegyél félre, várd az állami gondoskodást, cserébe tapsolj, örülj. Vagy nyalj ha tetszik)

53615 2010.10.22. 12:37:09

"De a magán nyugdíjpénztári befizetéseimet örökölhetik a gyerekeim." az üres magánnyugdíjpénztári számládat fogják örökölni - perpill így néz ki.

169510 2010.10.22. 12:47:05

Ezek mind magvas gondolatok, de a kérdés nekem az, hogy egyáltalán tényleg megérem e és milyen szinten? Anyagilag,egészségileg. Mert olyan ütemben változik minden és bízni én azt hiszem, legjobban magadban bízhatsz..

10155 2010.10.22. 12:50:16

@pi "engem az zavar, hogy valójában a befektetett pénz valahonnan elvonódó hasznot hoz. Ezért nevezem spekulációnak. Nincs valódi megtermelt érték mögötte. Csak a valódi megtermelt értéket fölözi le. Aránytalanul. Most az a helyzet, hogy más országokból vonja el így az ott megtermelt hasznot. Vagy ha belegondolsz az általad megtermelt érték hány emberre osztódik szét? Hol akkumulálódik, és hol folyik el anélkül, hogy az értéktermelésbe visszakerülne? " ebből nekem az jött le, hogy neked tkp. a kapitalizmussal, a kapitalista világrenddel van bajod. lehet, ezt elismerem, de eddig egy kommunistának sem sikerült megváltoztatnia a világot, pedig voltak, akik a tiednél nyilvánvalóan hatalmasabb apparátussal láttak hozzá...

10155 2010.10.22. 12:57:26

pl. Lenin, hogy csak egyet említsek. Fidesz... ja bocs, Fidel Castro-t Kubában azért nem mondom, mert ő vénségére (nyolcvanakárhány évesen) legalább a külföldi sajtónak bevallotta, hogy a kubai modell (értsd: egy a kapitalista világ logikáját tagadó világrendszer; kommunista modell, ha úgy tetszik) nem működik.

37041 2010.10.22. 13:07:08

[drc](#10914882) az államszocializmus (reálszocialista államkapitalizmus - via: TGM) amibe itt tanulatlan barátunk annyira beleszeretett azért messze van a kommunizmustól. Az újraosztó állam felmagasztalása és az öngondoskodás leépítése nekem mindenesetre visszatetsző dolgok még akkor is ha nem úgy teszik, hogy államosítják a termelőeszközeimet.

10155 2010.10.22. 13:31:29

@SzuperApu: bocsánat, profán voltam. amiről itt feljebb is szó volt, az természetesen az államszocializmus, a kommunizmus szót csupán azért használtam, mivel a magyar köznyelv is ezt a jelzőt aggatta mindazon államszocialista kísérletekre, amelyekhez az elmúlt száz esztendő történelme során volt szerencsénk találkozni (mivel azok, akik eme szörnyetegállamokat kiagyalták, valaha kommunistának vallották magukat, vagy ténylegesen azok is voltak). fogalmi zavar tehát nincs, csak a szemantikánk nem egyforma.

10155 2010.10.22. 13:39:16

a lényegen azonban mindez semmit sem változtat! ki a fene gondolta húsz évvel ezelőtt, hogy visszajön a Kádár-korszak Kádár, meg az oroszok nélkül? miért kell minden ötven évben valami államszocialista, magántulajdon-ellenes baromsággal kísérletezgetnünk, miközben a világ boldogabbik része (ahol ezer éve magán-nyugdíjbiztosítás van, meg piaci alapra helyezett egészségügy és közoktatás) lelép bennünket? 1919-ben utolsó mentsvárként állt elő az államszocialista berendezkedés és a szovjet-orosz orientáció, persze falsul. 1947-ben már nem volt más választás, a SZEB-en keresztül a szovjetek annyira nyomultak, hogy nem volt megállás, rohanni kellett az államszocializmusba. de most, 2010-ben mi a fene kényszerít bennünket ugyanerre? Horthy, Rákosi és Kádár is nagyon népszerűek voltak mind a maguk korában, és gyakorlatilag azt tettek a hatalomban, amit csak akartak. Orbán a következő? ennyire hülye nép lettünk, hogy mindegy hová (a szakadékba is), csak vezessenek bennünket?!

99894 2010.10.22. 13:54:20

Szuperapu: Orbán Viktor nem egyenlő a magyar állammal. Mégha most épp ő a miniszterelnök. Az állam mi vagyunk, és mi vagyunk azok, akik megengedjük, hogy a pénzünket a mnyp vagy Orbán Viktor kösse le. Te is pl meg én is. A gondolkodás képessége azt jelenti, hogy képes vagyok a másik ember helyzetéből is nézni ugyanazt a dolgot. ÉS azt is, hogy képes vagyok a magam világából nagyobb egységbe lépni. Elmondanád mi a baj az én gondolatmenetemmel? Drc: a munkáltató által befizetett nyugdíjárulékot a munkáddal meg kell termelned a munkáltatónak, különben nem éri meg az alkalmazásod. Tehát minden nyugdíjat te magad fizetsz, nem csak a 9,5%-ot. Csak más a neve. Az állam csak elosztó apparátus. És ahogy fentebb megfogalmaztam, ha igazságtalan és pazarló az elosztó rendszer, akkor össze fog omlani. Az, hogy mikor omlik össze azt mutatja meddig manipulálható az emberek gondolkodása. ÉS hogy mennyi konc jut ezért. De ha olyan szemszögből nézzük, akkor nem volt még más rendszer, mint rabszolgatartó, csupán más nevet adtak neki, ami szebben hangzik, hasonlóan ahogyan a targoncásból anyagmozgató, a raktárosból pedig anyaggazdálkodói előadó lett. Szerinted ha mindenki a pénz forgatásából akarna megélni akkor működne a rendszer? Vagy egyesek számára ez a megélhetés útja a többit pedig ehhez megfelelően kell manipulálni? Nekem semmi közöm a fideszhez, nem tudom egyáltalán miért is vonod bele a beszélgetésünkbe. Másrészt a kommunizmussal is ez a helyzet, nem tartom jónak azt sem. Azonban kell találnunk egy elvet, hogyan élhetünk együtt jól önmagunkkal, egymással és a környezetünkkel. Ezt az elvet keresem, és nem adnék neki nevet, mert nincs értelme eddig alkotott fogalmakkal illetni.

37041 2010.10.22. 14:48:00

[pi](#10915028) akkor még egyszer utoljára, tisztán pedagógiai célzattal: Orbán Miniszterelnök Úr és az általa elnökölt kormány rendeletileg elveszi a megtakarított pénzünket. (Amit aztán adókedvezmény formájában megkapnak a vállalkozók meg a felső középosztály.) Nincs választásunk. Érted? Ez a baj a gondolatmeneteddel, hogy az origót sem vagy képes belőni...

1974 2010.10.22. 14:59:38

@pi "Az állam mi vagyunk, és mi vagyunk azok, akik megengedjük, hogy a pénzünket a mnyp vagy Orbán Viktor kösse le. Te is pl meg én is." Lehet nem vagyok teljesen képben, de mintha most nem arról lenne szó, hogy OV a mi megkérdezésünk nélkül nyúlná le a mny befizetésünket? Vagy a megkérdezés még tavasszal történt, a választásokkor? De akkor ez a lépés még nem szerepelt a napirenden. Ezen a témán egyébként már én is sokat filóztam. Ugyanis az én pénztáram nem szerepelt valami nagyon fényesen a válság alatt, sőt akikkel beszéltem mind buktak. Szóval tapasztalatom drc állításával ellenkező drc: "egyes magánnyudíj-pénztáraknál még a globális pénzügyi válság sem hozott csökkenést a megtakarításokban." Viszont a kényelmes, megbízható állami nyugdíjban még kevésbé bízom, épp az említett demográfiai adatok és makroökonómiai törvényszerűségek miatt. A jelenlegi felállás szerint inkább a gyerekeimbe fektetem a pénzem, hátha meghálálják. Mert huszonöt év múlva már hetven felett lesz a nyugdíjkorhatár, vagyis addig dolgozhatok míg holtan nem rogyok össze.

99894 2010.10.22. 16:16:46

Szuperapu: melyik origót? Ez egy folyamat, ami nagyon sok lépésből tevődik össze, és most épp annál tartunk, hogy elveszik a nyugdíjmegtakarítást. Ez az amit te érzel. De hány olyan elvétel van, amit te nem érzel, mert nem téged érint, vagy épp nem is tudod, hogy elvesznek? Vagy az egyik kezükkel adnak a másikkal meg még többet vesznek el? Nem mindegyik kormány ezt tette eddig? Tehát mindig voltak vesztesek, ezért a kormány-rendszerváltások mindig egyféle ellensúlyozással csak növeli a már meglévő igazságtalanságot. ÉRtem én, hogy ez veszteségélmény, és az igazságtalanságát is látom. Azt is átom, hogy a szabadság korlátozását is megéljük benne. ÉS azt is, hogy már lassan az sem lesz, hogy a gyerekeinknek jobb lesz, mi meg majd csak kihúzzuk. De ha megnézed az egész arról szól, hogy valahonnan elvesznek, és máshova odaadják. S ezzel manipulálnak, saját hasznuknak. Mindegy minek nevezzük a rendszert, a hatalom soha nem a saját pénzét osztogatja, hanem a másét. Mindegy, hogy szoci, vagy kapi kezdetű izmusról beszélünk, a hatalom mindenütt ugyanazon az elven működik. Antitalk: mióta van nyugdíjrendszer? Azelőtt is éltek idős emberek, akkor a gyerekeik tartották el őket. És nem küldték őket/mentek tömegesen a "büdösbe". Nem hiszek abban, hogy a nyugdíjjárulék visszaszáll rám. Sem az állami, sem a mnyp-i. Abban hiszek, hogy amennyire szükségem lesz, annyi lesz, ha meg nem, akkor minek éljek tovább a gyerekeim unokáim rovására? S ha belegondolunk egyre kevesebb az egy emberre jutó élettér, meg kell tanulni átadni. Sok az eszkimó, kevés a fóka?

10155 2010.10.22. 16:20:28

@AnTalk: "Lehet nem vagyok teljesen képben, de mintha most nem arról lenne szó, hogy OV a mi megkérdezésünk nélkül nyúlná le a mny befizetésünket? Vagy a megkérdezés még tavasszal történt, a választásokkor? De akkor ez a lépés még nem szerepelt a napirenden." valahogy arra az explicit kérdésre, hogy AKARJ-E ÖN AZ ÁLLAM ÁLTAL EGYSZER MÁR LEHETŐVÉ TETT NYUGDÍJ-ELŐTAKARÉKOSSÁGI BEFIZETÉSEIT (ÉS ANNAK AZÓTA KELETKEZETT KAMATAIT) EGY AZ EGYBEN NEKÜNK ADNI? én sem igazán emlékszem... talán a memóriám kopott meg, vagy tényleg semmit sem mondtak a zembereknek arról, hogy miket terveznek csinálni, amíg meg nem választották őket?

10155 2010.10.22. 16:29:09

@pi: valahogyan neked az a téves feltevésed keletkezett, hogy nem is lehet máshogy, sőt: jobban nyugdíjrendszert szervezni, mint ahogyan azt a Kádár-korszakban megszervezték, felosztó-kirovó rendszerben. szíved joga ezt hinni, azonban ilyen ködös szociáldarwinsta baromságokkal meg, mint amilyeneket fentebb ecseteltél (ti. "Abban hiszek, hogy amennyire szükségem lesz, annyi lesz, ha meg nem, akkor minek éljek tovább a gyerekeim unokáim rovására? S ha belegondolunk egyre kevesebb az egy emberre jutó élettér, meg kell tanulni átadni.") nem hiszem, hogy érdemes volna foglalkozni. bármint hiszel is a tanulatlan kis búráddal, messze túl vagyunk már az ősközösségi államtól... mi sem mutatja szebben ezt, hogy már csak időnként (úgy 50 évenete) jön egy-egy gazember, aki azt akarja elhitetni mindenki mással, hogy a magántulajdon az lopás, vagy hogy attól jobb lesz neki, ha az állam másoktól is elveszi, amijük van. (és szerencsére már csak a nagyon hülyék hisznek neki...)

rolo tomasi 2010.10.22. 16:33:40

Az elképesztően "erős" hazai mezőnyben biankó csekkel ,program nélkül diadalmaskodó néppárttól mit vártatok? Őszintén szólva én rosszabbat,bár ez még közel sem a vége.A tesco-s kenyérbe,meg a telefon- és villanyszámlába bújtatott emelések pedig majd jövőre vágják csak ki a biztosítékot.A nyugdíj ügy fenti elemzéseinek végigböngészése után sem látok tisztán,de a mocskos liberális fantáziám azt súgja,hogy akinek érinthető jövedelme van, az szopni fog.Én kivárok. Régen láthattunk ilyen mérvű egyeduralmat hazánkban,érdekes lesz megfigyelni(és fizetni)e nagy,népnemzeti kisérlet újabb és újabb dobásait.

10155 2010.10.22. 16:36:30

@AnTalk: ezt mondtam: "egyes magánnyudíj-pénztáraknál még a globális pénzügyi válság sem hozott csökkenést a megtakarításokban." tehát EGYES MNYP-nél, nem mindnél. az Allianz-Hungária, az AEGON és az AXA pl. pozitívummal zárt mindhárom eddigi válságévben -- persze úgy, hogy a kisebbektől szipkáztak el ügyfeleket. lsd.: http://www.pszaf.hu/data/cms1418807/Mag__nnyugd__jp__nzt__ri_t__bla.xls

99894 2010.10.22. 17:53:30

Drc: megint saját gondolattmeneted eredményét tulajdonítod nekem. Miért ez a téves eszme alakul ki megint benned? Tanulatlan búra, Attól még nem leszel okosabb, tanultabb, hogy rám mindenféle jelzőket akasztasz, csak azért, mert nem látod át a másféle logikát. Vagy mert nem tudsz nagyobb léptékben gondolkozni. A gondolkodás képessége nem csak neked adatott meg, és ha épp nem azt mondom, ami neked tetszik, az nem azt jelenti, hogy az hibás, vagy rossz, amnit én mondok. Vagy miért is lenen jobb az, amit te mondasz, mert te mondod? MEgpróbálnál emberi módon kommunikálni, vagy azt kell gondolnom, hogy nem vagy képes úgy kommunikálni, hogy a másik embert ne nézd hülyének, csak azért, hogy magadat kiválóbbnak érezhesd. De ha hülyének nézel, ne feledd szavam, mikor majd a te gondolkodási rended szerint működő világ trendje oda vezet majd, amint a kommunikációd sem a megértés, és a közös út felé mutat, hogy saját rendszered fog önmagad ellen fordulni, és elveszejteni. Nem tudom te miért nem látod ezeket a folyamatokat, és ezért miért engem tartasz hülyének? Azt állítod, hogy ha az aktívak nyugdíjjárulékának egy részét kivonjuk a nyugdíjrendszerből, akkor a fogyó befizetések és a kivont összeg ellenére a jelen pillanatban együtt élők nem fognak kevesebb pénzből megélni? Tehát ezzel a rendszerrel nem lesz vesztes senki? Vagy ha nem lesz senki vesztes, akkor azt jelenti, hogy eddig a nyugdíjjárulék címén szedett összeg, nem a nyugdíjakra fordítódott. Hiszen lehet belőle tartalékot képezni anélkül, hogy a kifizetések megrövidülnének. Másrészt a demográfiai változásokat már sokkal régebben látták, mégis az azt követő intézkedések sokkal később jelentkeztek.

37041 2010.10.22. 19:01:32

[pi](#10915513) A hülyékkel semmi gond nincs. A dolog onnantól bosszantó amikor egyfajta rosszul értelmezett önérzetesség okán elkezded magadat okosnak hinni. A poszt lényegi mondanivalójához, ami jelen esetben az origót képezi nem sikerült hozzászólnod és a zavaros teóriáddal csak azt bizonyítottad be hogy olvasottság híján gondjaid vannak a szövegértő olvasással is. Nem muszáj leülni az asztalunkhoz, de ha már ide evett a fene vállald a következményit vagy állj odébb. 1. A jelenlegi rendszer 10 éves miközben folyamatosan 55/60 évről 65/65-ra emelik a nyugdíjazás korhatárát. Számolj barátom, már ha megy.! 2. A Rákosi és Kádár rendszerek sikertörténetét amit annyira sztárolsz legalább címszavakban nézd át! Ha ezek megvannak visszajöhetsz!

10155 2010.10.22. 20:18:30

@ip: elnézést, de vitában nem vagyok az elokvencia embere, ha buksisimogatást vársz minden interakció után, miért nem jelezted előre, hogy ezek a feltételeid? tudom, minden szebb volt az oviban, ahol az óvónéni mindig fogta a kezedet és akár okosat mondtál, akár nem, megpuszilta a kis homlokodat, valahányszor szólásra emelkedtél. ide azonban vitázni jöttél (legalábbis úgy tűnt), szóval ne engem mondj el mindenféle inkorrekt alaknak, ha nincs igazad. ha hülyének néztelek, az csakis azért lehetett, mert hülyeségeket írtál le. dehogy nem látom át, amit mondasz. alaposabban is, mint azt te sejted. bele lehetsz persze ebbe szeretve a saját államszocialista gondolatmenetedbe, de attól a világ még nem így működik. akkor se, ha van olyan másik hülye (hadd ne mondjak most politikusi neveket), aki per pillanat pont így ideologizálja meg a közpolitikai gengszterizmusát meg a hatalmi bélpoklosságban szenvedő lelke habzsolását. azokat meg, akik annyit se értenek a dologhoz, hogy átlássanak a szitán, jól átbasszák. a hatalom most is büdöset szarik, és jól megeteti mindenkivel, aki hagyja magát!

99894 2010.10.23. 00:34:21

Ha nem zavar, hogy a világ igazságtalanul működik, miért zavar, hogy elveszik a mny-at? Vagy csak a titeket érintő igazságtalanság zavar, az nem, ami mást érint, vagy netán az az igazságtalanság, amit ti követtek el másokon?

2010.10.23. 00:40:44

...olyan még nem volt, hogy valahogy ne lett volna....

37041 2010.10.23. 08:21:29

[pi](#10916233) ja, értem. Az világ nagy igazságtalanságait úgy lehet helyrehozni ha sok kis igazságtalanságot követünk el... A cél meg szentesíti az eszközt, ugye? Hülyébb vagy, mint gondoltam.

10155 2010.10.23. 09:45:02

@pi: pontosan ugyanerre, a világ igazságossá tételére hivatkoztak a kommunisták is. csakhogy az ő világuk valahogy sokkal több mindenkinek volt sokkal kevésbé igazságos... =)

99894 2010.10.23. 11:16:03

Folyamatosan a személyemet támadjátok, nem azt amit mondok, s ti még ezt vitakultúrának meritek nevezni? Azzal akarjátok saját sértettségeteket kompenzálni, hogy engem lehülyéztek? Öregem, nagyon hiányos önképetek lehet, ha csak ennyi kompenzációs technikát ismertek. Saját valóságérzékelésetek olyan mértékben sérült, hogy nem vagytok képesek elviselni, ha azt tovább bontogatják. Sértett kisfiúk férfias eszközökkel verekednek. Valójában egyetlen saját gondolatot sem mondtatok, mégcsak meg sem cáfoltátok egyetlen szavamat sem, ráadásul folytonosan védekező állásba próbáltatok kényzeríteni, de valójában önmagatok félelmével kellene megharcolnotok, nem velem. PErsze abból a tudatállapotból, amiben éltek ezek nem érthető dolgok, ezt valóban figyelmen kívül hagytam. Valamiféle logikai úton arra a következtetésre jutottatok, hogy ellenséget jelentek a számotokra, s mindazzal felruháztatok, ami számotokra ellenségképet jelent, ami saját belső félelmeteket megtestesítheti, így lettem fideszes és kommunista, s ezt támadtátok, ahelyett, hogy tartalmas beszélgetésbe kezdtetek volna. Valószínúleg erre van igényetek leginkább, s ha van rá megfelelő ember már elő is jön, könnyen provokálhatók vagytok, s olyan automatikusan lefutó neuronális köreitek vannak, melyet nem tudtok kontrollálni. Valószínűleg ha személyesen ülnénk egy asztalnál most kapnék két nagy pofont. Arról a pontról, ahonnan ti nézitek, persze, hogy nincs igazam, arról a pontról nektek van igazatok, hiszen amit onnan láttok, az igaz. De amit szemlélünk az térben helyezkedik el, s ahonnan nézitek csak egyetlen oldala látszik. Ha nem vagytok képesek körbejárni a témát, szemlélni minden oldalról, akkor nagyon messze álltok még attól, hogy igazságot keressetek. Hiszen csak a valóságot látjátok, s csak egyetlen valóságot ismertek saját magatokon belül is. Szóval képesek vagytok normális beszélgetésre, vagy csak ennyi telik tőletek? PErsze, miután puskalövésnek vélitek amit mondok, miért is várnék normális fogadtatást...Ott hibáztam, hogy nem emeltem fel a sérültet, s amit mondtam csak további sérülést idézett elő.

10155 2010.10.23. 12:29:13

a) "Valószínűleg ha személyesen ülnénk egy asztalnál most kapnék két nagy pofont." "Mindenkinek alkotmányos joga, hogy hülye legyen" -- mondá még az előző Orbán-kormány idején az APEH vezére, Simicska Lajos, ezért téged itt személyedben senki sem támadott, még akkor sem, ha te így is érezted. tarthatnánk persze vitanapot arról, hogy mi a különbség a Pi nevű bloggerina avatarja és a mögötte álló leányzó közt, de ilyenbe nem fogok beleszállni; maradjon csak az efféle "vita" az önigazolást kereső lúzereknek. továbbá hadd jelezzem, hogy a mi köreinkben -- és ezt gondolom bátran mondhatom SzuperApu nevében is -- a személyes, IRL vita sem azzal szokott lezárulni, hogy lekenünk egy-egy kurvanagyot egymásnak. tudom, hogy vannak olyan társadalmi csoportok, ahol igen, feltételezem, hogy egy ilyenhez tartozol te is, ám a normális emberek között, a normális világban nem így zajlanak az események. ha ezt megérted, már megérte idejönnöd. addig is annál fontosabb, hogy saját szűk körben szerzett tapasztalataidat ne általánosítsd, hisz' ha így teszel, az kivétel nélkül mindig rossz konklúzióhoz vezet. b) "Ha nem vagytok képesek körbejárni a témát, szemlélni minden oldalról, akkor nagyon messze álltok még attól, hogy igazságot keressetek. Hiszen csak a valóságot látjátok, s csak egyetlen valóságot ismertek saját magatokon belül is." =) sose hallottad még Szabó Lőrinc aforizmává emelkedett verssorait? "AZ IGAZSÁG CSAK IDEGÁLLAPOT VAGY MEGFOGALMAZÁS" egyetemes igazság vagy egyetemes igazságosság nincsen, ahogyan univerzális igazságmagyarázatok sem. ahány ember, annyi világmagyarázat. ezzel szemben ontológiai szempontból mindent ami van, azt VALÓSÁGNAK fogjuk nevezni. mivel ami nincs, az nem lehet valóság, s mivel így minden más létező feltételezése is ab ovo fikció, máris gondolhatjuk azt, hogy amit te mondasz, az a valósággal köszönő viszonyban sincsen, tehát hagyjuk is -- ehhez képest megtettük neked azt a szívességet, hogy helyetted végiggondoltuk, hogy mihez vezet, mindaz amiről hablatyolsz. (államszocializmus, emlékszel?)

1974 2010.10.23. 22:34:59

Azt hiszem itt le lehet zárni a vitát - ha ezt annak lehet nevezni -, mert szépen elbeszéltek egymás mellett. Pi nem látja be, hogy érveit darabokra tépték, méghozzá azért nem látja be, mert közben a személyét is erős támadások érték és inkább erre koncentrált. Pi aggályai a magánnyugdíjpénztárakkal szemben jogosak, mármint az, hogy az oda betett pénz bizony köddé válhat. (Volt már rá példa a történelem során.) Viszont az erre adott válasza, hogy az állam nyúlja csak le a betett pénzünket, mert ő biztos jobban gazdálkodik vele erős kormánypárti elkötelezettségről árulkodik (ami vak hitnek és szűk látókörnek tudható be, de ez már a személyeskedés része :-))) ). drc: az engem nem nyugtat meg, hogy egyes pénztárak jól teljesítettek, mikor én és több ismerősöm a kettesekhez tartozunk. (Mellesleg nem vagyok annyira retardált, hogy ki kelljen emelni az EGYESt, értettem én elsőre is, hogy az nem jelenti az összeset.) Az amerikai 401K számlás rendszerről ne is beszéljünk. Ott rengetegen bukták el a nyugdíjukat. Pi viszont nem emiatt aggódik, hanem az szúrja a szemét, hogy ezen a pénzen a kezelők, azok a mocskos kapitalisták nyerészkednek, hasznot húznak, meg külföldre viszik a tőkét, pedig mint látjuk az a magyar állam is jól fel tudná használni. Hát ezért nem tudok vele sem egyet érteni.

37041 2010.10.24. 16:45:27

[pi](#10916716) A történetben te vagy az egyetlen aki nem igazán érti a másik fél álláspontját, sőt butaságod okán talán a sajátodat sem. Amit te ildomosnak látnál ma kis hazánkban (és ezzel osztod az uralmon lévő párt nézeteit) az az államszocializmus ami szerintünk (és ezt a történelem is alátámasztja) zsákutca. Méghozzá egy nagyon csúf zsákutca. (Az hogy nem kezelünk vitapartnerként, nem a mi hibánk, hanem a tied: olvasatlan vagy, a logikus gondolkodás és a szövegértő olvasás terén is hiányossággal küzdesz. Hajtogatod a magadét és játszod a sértődőst.)

10155 2010.10.25. 08:17:13

@AnTalk: természetesen a te indokaidat meg tudom érteni, ám nem álltál elő jobb, "erkölcsösebb", menedzselhetőbb rendszert javasoló rendszeralternatívával, hiszen a hiba a nagy rendszerben, a kapitalista gazdálkodás rendszerében van és a megjavítására tett eddigi kísérletek nem a gazdaság igazságosságát növelték, hanem az egyéni szabadságjogokat ásták (néha végletesen és végzetesen is) alá. ha kormányunk a rendszer megjavítására törekedne, akkor a szabályozást tenné szigorúbbá, megkötné a MNYP-ak kezét bizonyos pénzügyi manőverek tekintetében, hogy kevésbé fordulhasson elő az, hogy buknak rajtuk az ügyfelek. a kormányzati intézkedés célja viszont nem ez volt, csupán le akarták nyúlni először a) az évi befizetéseket majd b) valamennyi befizetést, hogy az államháztartási hiányt foldozgassák vele, ezáltal biztosítva pénzügyi fedezetet ahhoz, hogy a) az EU-direktíva szerinti 3,8% hiánycélt teljesíteni tudják, és b) kormányzásuk első évében elereszthessék a folyó fizetési mérleget a pitschába.

10155 2010.10.25. 08:23:10

magyarul: kilopták a pénzt az egyéni nyugdíjszámlánkról, mondván, hogy nekünk úgyis mindegy, hogy részben legalább tőkefedezeti rendszerben, vagy teljes egészében a már eresztékeiben is recsegő-ropogó felosztó-kirovó rendszerben kapjuk-e majd a nyugdíjunkat. kibaszott nagy felelőtlenségnek tartom, amiért újra elodázzák az elodázhatatlan nyugdíjreformot, mégpedig úgy, hogy egy már működő, az egyéni öngondoskodást legalább részlegesen zászlajára tűző megoldást vágnak sutba, mégpedig a paternalista, egyen-gondoskodó állam mocskosul hazug álorcáját öltve.

1974 2010.10.25. 09:42:23

drc, nem engem kell meggyőznöd, nekem sem tetszik ez magánnyugdíjpénzek téeszesítése. Az igaz, hogy nem álltam elő az egész társadalmat átfogó, egetverő reformötlettel. Azt viszont írtam, hogy én, miként képzelem el öreg éveimet. Felnevelem a négy gyerekem, dolgozom amíg bírok, oszt talán majd gondoskodnak rólam a gyerekek öreg napjaimban. Remélem azért lesz egy kis megtakarított pénzem is addigra, hogy azért túl nagy teher ne legyek. Azt pi is írta, hogy öregek mindig voltak, nyugdíjrendszer pedig csak pár évtizede van. Arról viszont megfeledkezik, hogy ezalatt a pár évtized alatt látványos változásokon ment keresztül a családmodell. Kevesebb a gyerek, azok is kirepülnek, más városba, talán országba költöznek, férj-feleség dolgozik, hogy a gyerekeiket el tudják tartani. Örülnek, ha magukat el tudják látni, nemhogy még az öregekről gondoskodjanak.

10155 2010.10.25. 11:01:26

(nemzetközi) bankátutalással hatalmas távolságok áthidalhatók... más kérdés, hogy etikus ezt a gondolkodásmódot ráerőltetni azokra, akik ilyen vagy olyan indokkal nem szültek/nemzettek utódokat. ;)

10155 2010.10.25. 11:05:48

*"etikus" helyett "etikus-e", a mondat végén meg . helyett ?

169510 2010.10.25. 12:17:02

Mindenkinek írom, azért nincs név. Magadon meg az esetleges családodon kivűl kinek vagy fontos?! Persze az állam mint nyugdíjast nagyon hasznos tagjának gondol, ugyan már...ebből is látszik csak a mára koncentrálnak,hogy mi lesz tíz -húsz év múlva ki nem szarja le..már most sem vagy fontos, ha vannak jó kapcsolataid meg információd akkor hasznos vagy különben meg örülj, amíg élni hagynak...ha nem tetszik elhúzhatsz vagy áss egy gödröt és feküdj bele..mikor voltak fontosak az átlagemberek a történelem folyamán? Van konstuktrív megoldás?

1974 2010.10.25. 13:03:06

Etikus-e vagy sem, az nem kérdés, ugyanis én nem erőltetem a saját nézetemet senkire. A nyugger az állam számára teher, a pártoknak viszont potenciális szavazó.
süti beállítások módosítása