2012.01.16.
16:25

Írta: szuperapu

Háztáji, mint csodaszer?

Újabb (a történelem süllyesztőjéből előkapott névvel fémjelzett) válságterv látott napvilágot ezúttal a mezőgazdaság fellendítésének ügyében. A pökhendi nacionalizmus és a szakmai hozzá nem értés itt is vezérfonal, ahogy az Első Orbán Kormány alatt megszokott családi gazdálkodás előtérbe tolása is. Meg a háztájié. Hát nekem van némi rálátásom a falusi gazdálkodásra meg a mezőgazdasági munkára, úgyhogy nem én vagyok valószínűleg ennek a demagóg marhaságnak a célpontja.

Szerintem magyar mezőgazdaság nem létezik és addig nem is fog, amíg terület alapú a támogatás, és nem szövetkeznek az ágazati résztvevők. Egyébként meg évek óta szajkózom, hogy a megújuló energiaforrások (bioetanol, biodízel, energiafű) felé kellene tendálni, nem a kádárista háztáji gazdálkodást favorizálni. Értem én hogy a vezérben felébredt a kis falusi gyerek oszt nosztalgiázik, csak épp (sok minden más mellett) elfelejti, hogy a háztáji gazdálkodás leginkább azért jött létre hogy a falusi paraszt is tudjon legálisan GMK-zni, (meg hogy egy kicsit tupírozzunk a sertéságazat statisztikai mutatóin). Szóval a személyes érzelmeknek nem ez a helyes, és felelősségteljes megnyilvánulása. Ez megint csak parasztvakítás.

A családi gazdaság zsákutca, ennek ráadásul a terület alapú támogatási rendszer is alátesz. Az ugyanis egyértelműen a félfeudális Horthy érára hasonlító szerkezetben kulminált (kevés nagygazda, sok „nadrágszíj” telek). Ami végső soron nem lenne baj, de a központi (ráadásul garantált áras) felvásárlás torzítja a piacot, és semmi nem motiválja a gazdákat, hogy kikerüljenek a (viszonylagosan) kis munkaerő ráfordítással termelhető gabonafélék bűvköréből.

És ha külföldiek megveszik a (szent magyar anya- és termő-) földet, nem fogják másfél méter vastagságban felszedni és zsákokban elvinni. (Sőt a terményt sem, mert a mezőgazdaság úgy hatékony anyagilag, ha a piac és a feldolgozó ipar egybeesik a termőterülettel.) Viszont behozzák a tőkét és a technológiát, munkahelyet teremtenek, és ráadásul újra lesz értéke a földnek.

7 komment

Címkék: gondolat falu

A bejegyzés trackback címe:

https://szuperapu.blog.hu/api/trackback/id/tr355560248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

51043 2012.01.16. 21:18:00

konkrétan itt és most sok mindennel értek egyet, de az tény, hogy a terület alapú támogatás hülyeség és vissza kellene hozni a szövetkezeteket.

37041 2012.01.17. 09:24:32

[hphp](#11874201) kimaradt egy 'nem' szócska... ;)

51043 2012.01.17. 10:45:18

jogos, Freud papa beintett :)

37041 2012.01.17. 13:51:54

[hphp](#11875170) és persze kíváncsi vagyok arra hogy mi az a sok minden amivel nem értesz egyet...

persona 2012.01.17. 16:12:52

Ha a fityesz az iciri gazdákkal annak idején nem veri szét a téeszeket ma már nem tudom hol tartanánk, de az oroszokból bőven megéltek volna a hazai termelők. Jó néhányan az ismerőseim közül a földből próbálnak megélni, és nem megy nekik rosszul, de jobb is lehetne.

neonáci 2012.01.18. 18:26:55

Szerintem meg el kéne adni a g*cibe az egészet a gazdag külföldieknek, hozzanak ide tőkét, teremtsenek munkahelyeket, adjanak éhbért, és szedjék meg jól magukat, még sokkal jobban, mint eddig, és persze ne itt költsék el a pénzt, amit a föld hoz nekik. A szövetkezést meg senki és semmi nem tiltja... A téeszeket nem verte szét senki, maguktól mentek szét. (Pont mert anno Rákosiék összeverték őket, nem maguktól alakultak.) Tudok olyat, ami együtt maradt, mert együtt akart maradni, és sikeres. Ha már szétverés: az állami gazdaságokat verték szét (jóval előbb, talán AntallJóskáék), ami megint csak kérdés, hogy kár-e. A többség az ingyenélésről és a lopásról szólt, de voltak nagyon sikeres, jól működő gazdaságok is. Szóval igazad van (TSZ-ben az erő), de a szokásos orbánozást egyszer már tényleg kihagyhatnád.

37041 2012.01.18. 20:01:23

Álljon meg a gyászmenet... Részemről szó nem volt se TSZ-ekről, se állami gazdaságokról. Ennek ellenére igaz, hogy az az Orbán által elkótyavetyélt utolsó állami gazdaságok például jól működtek. Az meg hogy a leadózott hasznát ki mire költi, az sajnos nem a magyar állam hatásköre. Egyelőre. Mert még (ilyen-olyan) demokrácia van!
süti beállítások módosítása