2011.10.08.
11:29

Írta: szuperapu

Kérdések

Minél inkább intézményesül egy vallás, annál messzebb kerül a nagy és örökérvényű transzcendenciától. Minél több anyagi és anyagias vonzata van a hitnek, annál több emberi tulajdonságot aggatnak a megfoghatatlan, természetfölöttinek nevezett részletekre. Ez még persze nem lenne olyan nagy hiba, de az ebből fakadó logikai hézagokat megkérdőjelezhetetlen dogmákkal töltik ki, elvetve azt a mindenek fölött álló attribútumot, ami elemel minket a természet többi teremtményétől. Ez pedig az önálló, szabad gondolkodás, aminek alappillére a logika, felhajtóereje pedig a szkepszis. Többek között ez az az ok, ami miatt nem érzem egyik egyházhoz sem tartozónak magam (bár hitgyakorló római katolikusnak neveltek), és csak egy vallás van, amit kulturálisan és logikailag is hellyel-közzel elfogadok. Ez a vallás viszont a magyar állam (illetve a KSH és a népszámlálási kérdőív online verziója) szerint nem létezik, mivel kis hazánkban nem társul hozzá egyházi felépítmény. Ebből is látszik hogy nem a vallásunkra kíváncsiak, hanem arra, hogy szerintünk mely egyházakat kellene az adóforintokból támogatni.

Szólj hozzá!

Címkék: vallás emberek

2011.10.07.
10:53

Írta: szuperapu

Szimbólumok

Meghalt Steve Jobs. Nagy formátumú ember volt, sok mindent létre hozhatott volna még, de így is teljes egész az életműve, és abból mit sem von le a korai halála. De! De nem igazán értem körülötte ezt a hatalmas mizériát. Vagy inkább hisztériát. Illetve dehogynem értem! Be is villant a Fight Club c. műremekből az Apple Store felrobbanó kirakata. Gyönyörű, mély értelmű képek, de még Fincher is csak sejdítette, hogy az Apple mekkora nagy szimbóluma a fogyasztói társadalom talajvesztésének. A jelek szerint.

Szólj hozzá!

Címkék: film emberek

2011.10.06.
10:57

Írta: szuperapu

Szükség

A napi ingázás színvonalát mifelénk jelentősen emelik a Stadler cég Flirt tipusú motorvonatai. Tényleg európai az utasok kiszolgálása minden tekintetben, talán egyetlen hibaként az róható fel hogy szerelvényenként mindössze egy darab illemhely található rajtuk. (Tudom-tudom: ez még mindig több mint amennyi a Gödöllő-Budapest viszonylatban közlekedő HÉV-en található.) De a Hatvanig közlekedő utasok között a több mint egyórás út során nem csak az - általában vizelet visszatartással küszködő - alsó és legfelső életkori sávba tartozók igényelhetik teljes joggal ezen szolgáltatást. Szóval el tudok képzelni olyan élethelyzetet, amikor elégtelennek bizonyulhat a lehetőség. Főleg ha az az egy WC is elromlik. Amit aztán persze jó magyar szokás szerint nem megjavítanak, hanem táblával látnak el. Ami ráadásul (nem) kicsit ironikus helyzetet teremtve természetesen a használatban lévő sablon szöveget tartalmazza:

„A mellékhelyiség nem használható, kérjük, keressen másikat! Szíves megértését köszönjük!”

És aki keres, az talál. Vagy nem…

Szólj hozzá!

Címkék: utazás vonat wc

süti beállítások módosítása