2011.05.04.
09:54

Írta: szuperapu

Jogok

Nos, az előző bejegyzésben is megénekelt érpataki torpedó, no meg főleg a róla készült felvételek (stílszerűen) viharos sikert futottak be az interneten és egyéb médiumokban. Ez nem az én érdemem, és tőlem független, bár szívesen válaszoltam a kérdésekre, és mindenkinek rendelkezésére bocsájtottam a felvételeket. Ingyen. Annak, aki kérte. És általában kérték.
De volt, aki úgy gondolta, hogy amit az interneten talál az onnantól az övé. Tudom én, hogy kis hazánkban az internetezési kultúra még mindig gyerekcipőben jár, a szerzői jogok tisztelete meg kimerül a lemezkiadók és filmforgalmazók gazdasági érdekeinek védelmében, de akkor is elvárnám, hogy legalább az állami televízió jogszerűen járjon el. Igen. A Magyar Televízió volt az – egyedül – aki egyszerűen, kérdés és kérés nélkül ellopta majd a hírműsoraiban többször is lejátszotta az ominózus felvételt.
Az a terminus, hogy a "készítője feltöltötte egy közösségi oldalra", nem azt jelenti, hogy onnantól a közösségé, bárkié és akárkié a felvétel. Hogy le lehet tölteni és el lehet adni. Az azt jelenti, hogy ott azon oldalon meg lehet nézni, és ott azon az oldalon egy üzenetben el lehet kérni a tulajdonostól. Ahogy azt a TV2 és még sokan mások megtették. Nem egy időt és pénzt rabló gesztus...
Persze mit várok egy olyan rendszer kiszolgálójától, ahol az ember statisztikai adat, a jog pedig nem más mint bürokrácia...?

Várom ambiciózus ügyvédek jelentkezését, akiket motivál egy látványos precedens értékű ügy...

7 komment

Címkék: gondolat

A bejegyzés trackback címe:

https://szuperapu.blog.hu/api/trackback/id/tr95560217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

51043 2011.05.04. 10:07:44

Basszus, nekem nem is esett le elsőre, hogy te készítetted, azt hittem, csak linkeled :) M1-nek fackorbács. Amúgyis egy dilettáns banda, Líbiában két napja lőtték a tüntetőket, mire egyáltalán hír lett a híradójukban. A nethez meg ezek szerint még kevésbé értenek.

tekatana 2011.05.04. 19:04:27

Fogalmuk nincs hogyan kellene ilyenkor eljárni. Pedig a szerzők többsége simán megadná nyilván az engedélyt kérésre, ha feltüntetik a forrást - amit egyébként minimum illene.

10155 2011.05.05. 10:42:27

ha ügyvéd volnék, vállalnám. így egyelőre csak egy főoldal-gombot nyomtam, neked meg egy Blikk-telefonszámot ajánlok. hátha...

22708 2011.05.15. 22:55:32

Nagyon sajnálom, de ellent kell mondjak Neked. Ha tényleg feltöltöttél valamit egy közösségi oldalra, úgy vállaltad annak szabályait is. Ott nem létezik szerzői jog. "Az a terminus, hogy a "készítője feltöltötte egy közösségi oldalra", nem azt jelenti, hogy onnantól a közösségé, bárkié és akárkié a felvétel. Hogy le lehet tölteni és el lehet adni." De. Sajnos azt jelenti. Nem szeretném idecitálni a közösségi portálok erre vonatkozó feltételeit, de az biztos, hogy elbuknál egy ilyen pert.

10155 2011.06.01. 07:40:45

@Lino: nincs igazad, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1.§ g) pontjában védi az audiovizuális műveket is, a szerzői jog pedig alapvetően a művek megalkotóját, tehát ez esetben Szuperaput illeti meg. (ide idézhető még a 8. § is, amely a név nélkül nyilvánosságra hozott szellemi alkotások jogáról szól.) bármilyen más ezzel kapcsolatos közösségi oldali felhasználói szabályozás csakis a törvény előírásaira való tekintettel érvényesíthető, ha ezzel nem konform, akkor jogilag semmisnek kell tekintetni. a pert nem bukná el biztosan, ám igaz, hogy sok múlna a bírói mérlegelésen. (de arra kell az ügyvéd, hogy azt befolyásolja.)

22708 2011.06.02. 07:26:05

Az, hogy a szerzői jogok törvényét betűről-betűre ismered és bárhová tudsz citálni megfelelő paragrafust, mindenképp tiszteletre méltó. De Te is érzed, hogy sántít a dolog. Nem ismerem a jogot ennyire, de elég sokszor jártam már a bíróságon, persze nem emiatt. Biztos vagyok benne, hogy egy közösségi portál alaposan körbebástyázza magát, hiszen jelenleg is folyamatosan azt teszi, mi több egyre mélyebben búvárkodik a felhasználók adataiban. Amit mondtam, az nem Szuperapu ellen való gonoszság volt, hanem annak ténye, hogy "nagy pénz - nagy foci". Ki bérel fel drágább ügyvédet, esetleg több ügyvédet, ki bírja jobban anyagilag? Ha csak a törvények betartásáról és betartatásáról szólna minden, akkor igazad lenne. De "ez itten kérem Magyarország".

10155 2011.06.02. 15:07:31

értem persze, hogy mit mondasz, a jogi latinban ezt az elvet úgy hívjuk, hogy 'forte canis coitat'(magyarul az erősebb kutya szexuális érvényesülésével kapcsolatos a kifejezés). ennek ellenére mégis azt mondom, hogy a megfelelő háttérrel (ami egy fifikás, dörzsölt ügyvédet jelent) érdemes volna belevágni egy perbe, mert a jogigény megalapozott.
süti beállítások módosítása