2008.05.27.
10:28

Írta: szuperapu

Bodzaszörp

Közeleg a lányaim születésnapja (ami logisztikai és financiális okok miatt szinte ugyanakkor-  öt nap eltéréssel van), és ez egyben az évnek az az időszaka amikor megsarcoljuk a környező bodza bokrokat, és az illatos fehér tányérokból szörpöt készítünk.
Első körben nagy körültekintéssel begyűjtjük a virágokat. Érdemes a nagy tányérú és érett virágokat szedni, amiken a porzók tele vannak virágporral, és az sem elhanyagolható pozitív tulajdonság, ha virágon kevés tetű van (esetleg egy sem), mert bár a tetű a testét nagymértékben a bodzából építette fel az íze mégsem hasonlít rá (arról nem is beszélve, hogy vegetáriánus barátaink így nem fogják fogyasztani az elkészült terméket). Szóval szedünk egy szakajtónyi virágot és edénybe vagy edényekben vízbe áztatjuk egy-két napra, majd felfőzzük, leszűrjük és 1 liter per 1 kilogramm cukorral szirupot készítünk. Tartósítószer, citrompótló ízlés szerint, és mehet az üvegbe.
Lehet több hullámban, a virágok érését követve szörpöt készíteni, főleg, hogy a bodza nyaranta kétszer virágzik, és azt is belekalkuláljuk, hogy az első adag az elkészítést követő egy-két hétben elfogy.


13 komment

Címkék: bodza

A bejegyzés trackback címe:

https://szuperapu.blog.hu/api/trackback/id/tr565559633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

think 2008.05.27. 11:25:57

ha ezt szeretitek, ajánlom figyelmetekbe a bodzapalacsintát is. kicsit sűrűbb palacsintatésztát kell kikeverni, a [virág]tányérokat száruknál fogva jól megmártani benne, és forró olajban kisütni. bár nem egy könnyed kaja, lekvárral isteni :)

37041 2008.05.27. 11:36:12

think! Hogy ez nem jutott eddig eszembe! Pedig cukkini-virággal már csináltam!

noémi 2008.05.27. 13:06:06

én inkább nem fejteném ki, hogy hogy csináltuk Bodzát! :D

72203 2008.05.27. 17:32:17

ööö...nekem kutyám volt Bodza :) de a barinőm szomszédjának Zellere volt :) mármint a kutya neve :D bodzaszörp rulez! :D (használják még ezt a szót?)

37041 2008.05.27. 17:50:27

noémi! :P menjmar! A mi kutyánkat Rulez-nek hívják... :)

kelemenbandi 2008.05.27. 19:46:14

Szerintem a mi receptünk eleve közkincs! :)

37041 2008.05.27. 19:57:27

bandesz! A lényegét tekinve a Bodza is csak úgy készül minta Gáborka... ;)

86215 2008.05.28. 02:07:47

mivel tartósítjátok? de valami olyan kellene, amitől tényleg sokáig eláll!

37041 2008.05.28. 09:45:39

Hát... nátrium benzoát, vagy szalicil, vagy épp semmi (a citrompótló/citromsav is az). Az elállóságot nem a mikroorganizmusok beindulása, hanem a kiscsalád fogyasztása korlátozza inkább... :D

67331 2008.05.28. 10:29:29

Azon gondolkoztam egy ideig, hogy Bodzácskát hogyan lehet tartósítani, hogy "elálljon"(hihi)

86215 2008.05.28. 11:06:38

Na igen... azt hiszem, hogy nálam is az a fő probléma:))) nincs ideje megromlani:)))

37041 2008.05.28. 11:47:37

mimke! Elálldogál ő. Főleg ha tele a hasa... Szóval például sültcsirke-combbal nagyon jól eláll... :D konok! Azt hiszem ebben az esetben a legjobb tartósítószer a kulcsos láda! ;)

72203 2008.05.28. 18:47:36

hmmm, látott már valaki romlott bodzaszörpöt? :DDD
süti beállítások módosítása