2011.01.27.
07:25

Írta: szuperapu

Baloldaliak

A budapesti utazóközönséget a metrók mozgólépcsőjén jobboldalra szoktató Facebookos csoportról már beszámoltam, mikor is egy szórólap erejéig kiléptek a való világba. Nem tudom, hogy ennek, vagy másnak köszönhető, de lényegesen többen közlekednek azóta civilizált módon. Persze még korántsem mindenki. De ezek a renitensek már számosak, s napi jövés-menésemben számolom is őket – statisztikai jelleggel. Persze a mintavételezés nem teljesen reprezentatív, jórészt az Astoria és a Keleti pályaudvar megállóhelyekre szorítkozik, de így is érdekes a tapasztalatom. A baloldalt ácsorgók több mint kétharmada nőnemű, azon belül pedig jórészt (ránézésre) 50 év felettiek. Biztos valami számomra rejtett, de egyébként nyilvánvaló szociálpszichológiai törvényszerűség van a háttérben, de én csak egy szintén közlekedésbeli devianciával tudom ezt párhuzamba állítani. Meglátásom szerint ugyanaz a típus akadályozza a többieket a mozgólépcsőn, aki a metrókocsiba csak azért száll fel elsőként, hogy aztán az ajtóban lecövekelve 3-4 megállóval később elsőként tudjon kiszállni.

5 komment

Címkék: utazás emberek

A bejegyzés trackback címe:

https://szuperapu.blog.hu/api/trackback/id/tr405560180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

19110 2011.01.27. 09:11:50

Hasonló tapasztalataim vannak nekem is. Nekik hiába is magyaráznád, hogy a közlekedés célja nem mások akadályozása, hogy nem a mozgólépcső alján kell megállni egy ismerősnek örvendezni, miközben ötvenezer ember munkába siet mögötted, nekik soha nem fog feltűnni, hogy mindenki jobb oldalon áll, csak ők nem.

51043 2011.01.27. 09:23:36

kedvencem továbbá még az a - főleg csoportban közlekedő - típus, aki a mozgólépcsőről leszállva egészen a metró peronjához vezető boltívig aránylag normális tempóban eljut, de a boltívből kilépve hirtelen teljesen lelassul és megáll, mintha el sem jutna a tudatáig, hogy a mögötte jövő másik 100 ember is fel szeretne szállni metróra, illetve, hogy a peront teljes szélességében is lehet használni várakozásra. de egyébként mintha az akció óta tényleg jobb lenne a helyzet jobboldalra állás terén. az ötvenes mamák tényleg előszeretettel állnak még mindig a baloldalra és ők azok, akik hangos cöccögéssel jelzik nemtetszésüket, ha egy baloldalon siető köcsög miatt félre kell húzódniuk (nagy részüknek az sem világosodik meg, hogy a jobboldalon van hely, ahová átállhatna). olyat is láttam már, aki direkt nem állt félre, feltartva ezzel egy egész sort. ilyenkor az jut eszembe, hogy mondjuk Londonban az ilyet a metrólépcső aljáról szednék később össze, ahová a baloldal lelökné, dulván, pillanatok alatt.

Orsi 2011.01.27. 19:50:50

Lehet, hogy a kedves blogíró, illetve kommentelőinek édesanyja is ilyen renitens módon közlekedik (?)

robertdani 2011.01.27. 20:51:03

fura, mert itt Londonban mindenki jobbra áll, de például ugyanez a civilizáltság a metróból leszállásnál, illetve felszállásnál nem tapasztalható, ergo élet és halál harc. :-)

37041 2011.01.28. 08:34:39

[Orsi](#11113730) a blogíró édesanyja blogolvasó, de nem innen fogja a helyes közlekedést megtanulni lévén én is tőle lestem el, például a jobbra tartás szabályát is, anno. :P
süti beállítások módosítása