Szabolcsi gyerek lévén gyerekkoromban az almát is almával ettem, így mostanság már nem bír felizgatni a maga naturális és nyers valójában, de feldolgozva továbbra is nagy mennyiségben fogyasztom. Például tejszínes levesként.
Négy öt közepes almát megpucolva darabolva másfél liternyi vízben puhára főzöm. A vízbe persze mindenfélét hajigálok az alma mellé. Mégpedig cukrot, mézet, citromlevet, citromhéjat csíkokban, fűszerzacskóban vagy teatojásban fahéjat, szegfűszeget és ami a legfontosabb kakukkfüvet. Illetve a legfontosabb, hogy mindezeket ízlés szerint. Ha az alma megfőtt (nagyon puhára, majdnem szét), akkor kiszedem azt, ami nem alma és összeturmixolom. Megy bele 2-2 deciliter főző- és habtejszín, meg két darab közepes alma hámozva, kockázva. Összeforralom.
Hidegen jobb. Ha van türelem..., egyébként melegen ajánlom!
Utolsó kommentek