2010.05.19.
09:17

Írta: szuperapu

Trianon

Nem nézem semmivel sem többnek a külföldi fasisztákat a hazaiaknál, de most a kettős állampolgárság ügyében mégis a szlovák idiótáknak kell igazat adnom. Az automatikusan és nagy számban osztogatott kétes minőségű és következményű jogviszony bizony beavatkozás a környező országok belügyébe. Sőt, ha sarkítani akarok, akkor tulajdonképpen ez a legfontosabb mozgatórugója a történetnek. Egy szimbolikus revizionista gesztus, egy kis jelzés a nagyvilág felé, hogy mi még mindig a múltat rágicsáljuk, kis hazánk nagy részének még mindig a történelmi sebekben való turkálás okoz kéjes kielégülést.

Pedig már egy ideje tudjuk, hogy Trianon a trianoniaké!

12 komment

Címkék: fasizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://szuperapu.blog.hu/api/trackback/id/tr555560088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

29810 2010.05.19. 13:28:57

Ennek a szerencsétlen országnak nincs is másra szüksége. Rendben mennek a dolgok, mindenkinek van munkája, adója, tb-je. Mindenki hepi, most már had fürödjenek a dicsfényünkben a határon-túliak is.

tekatana 2010.05.19. 23:02:41

azért árnyaljuk ezt kicsinyt: egyrészt nem automatikusan, nagy számban - egyenként kell igényelni, aki akarja. az tény, hogy ez ma már inkább csak gesztusértékű lépés, leszámítva a kárpátaljaiakat, akiknek könnyebbé tenné a beutazást. másrészt a belügybe beavatkozást leginkább fico hangoztatja, neki pedig épp kapóra jött. de szerinted milyen alapja van ennek az érvnek? ilyen alapon a románok is beleavatkoznak más országokéba, meg a németek is, meg minden ország, ahol a kettős állampolgárság elfogadott gyakorlat.

37041 2010.05.20. 10:05:55

@tekatana a kettős állampolgárságnak mindenhol komoly kritériumrendszere van, ráadásul államközi egyezmények is vannak a háttérben. (És hogy Fico álláspontját jobban átérezd mit szólna a magyar jobboldal ha hirtelenjében mondjuk cca. 300 ezer Magyarországon élő magyar állampolgár hirtelen egyben iráni vagy urambocsá' izraeli is lenne? Hm? :P)

karma 2010.05.20. 11:06:22

Hát szuperapu, eddig szinte mindenben egyetertettem veled. Tetszik a munkásságod is, meg az, ahogy a dolgokhoz hozzá szoktál állni. Ez az utolsó poszod viszont felért egy arculcsapással. Felvidéki magyarként nagyon nem esett jól. Szerintem te egyáltalán nem tudod miről van szó.

37041 2010.05.20. 11:24:21

@karma nem a határontúli magyarok ellen szóltam. Sőt! Most ebben a történetben a legegyszerűbb sakkbábukká degradálódtak egy idióta politikai játszmában. Mert az egész nem más mint egy rosszul értelmezett üres gesztus, ami csak további felesleges feszültségeket szít (ld. a saját reakciód).

karma 2010.05.20. 12:24:18

Nem ilyen egyszerű ez. Ami neked politika, nekünk túlélés. Mármint túlélés magyar identitásúként. Nekünk szükségünk van az ilyen gesztusokra, ugyanis a helyi politika egyik fő célja az, hogy eltüntessen, beolvasszon bennünket. Az egyszerű ember pedig úgy általában asszisztál is ehhez nekik: önként lemond a jogairól (már ami megmaradt). Természetszerűleg gyengék és széthúzóak vagyunk ugyanúgy mint Magyarországon. Elkél a segítség. AMit meg a nemzeti-szocialista szlovák politika művel, az meg a 90-es évek balkánjához kezd hasonlatossá lenni. Szlovákia csak kifelé tűnik jogállamnak. Ha egyszer erre jársz (Komáromtól Pozsonyig), szívesen leülök egy sör mellé veled dumálni erről. Vagy másról. :)

37041 2010.05.20. 15:20:26

@karma meglátásom szerint a két nacionalista oldal közötti adok-kapok a felvidéki magyarokon csattan. Nem a kettős állampolgárság ilyetén bevezetésével lehet elérni hogy Szlovákiában ne ellenségként tekintsenek a magyarokra, a magyar nyelvre. Ráadásul két Uniós országról lenne itt szó... Szomorú...

10155 2010.05.23. 22:49:30

gesztusként oké, jogilag meg koronaúsztatás az egész. a puszta állampolgárság csak papír. se ingyenes eü. ellátás, se nyugdíj, se szavazati jog nem jár vele automatikusan. többet mondok: magyar anyanyelvűek már eddig is könnyebben kaptak magyar állampolgárságot, mint mások, elvileg tehát nem jelent többet, mint ami lehetőség már eddig is megvolt. legfeljebb szebb és csillogóbb, mint annak idején az ún. magyarigazolvány (ami szintén nem volt jó semmire). az, hogy az eredeti állampolgárság szerinti állam megengedi-e a kettős állampolgárságot vagy sem, és ha igen, akkor milyen tartalommal, az meg úgyis szlovák/román/szerb/horvát/szlovén/ukrán/osztrák belügy. semmi közünk hozzá.

Kábé 2010.05.26. 08:29:37

Kedves Szuperapu, az elmélet mindig igaz. Amíg csak a levegőben van. De amikor egy élő ember feljajdul az elméletre (lásd karma kommentjét) onnan már hiába van igaza (vagy érzi úgy, hogy igaza van) az ember fiának! Sok határon túli magyart ismerek és mind gesztusnak, odafigyelésnek érzi a felajánlott kettős állampolgárságot ugyanis az ő földrajzi országuk nemcsak egyszerűen tojik a fejükre (bár csak ennyi lenne), de "okos" hátsó eszközökkel ott tesz nekik keresztbe, ahol tud! Trianonban "vájkálni" ahogy mondod, nem egészséges. Ki kell rakni szépen az asztalra és megműteni. Mert az, hogy ennyi magyarnak pusztán azért mert a kertjük alatt meghúzódott egy határ nem lehet kevesebb joga, mint nekünk itt a jó anyaországban. Utoljára akkor történt ilyesmi ebben az országban, hogy egyik magyar azt mondta a másiknak, hogy Te nem érsz annyit, mint én, amikor bevezették a numerus clausust. A határon túli magyarokat megítélni a földrajzi országuk szerinti kormány szándékai szerint numerus clausus. Még egy szlovák nyelvtörvény után is azt mondod, hogy nem nekünk kell beavatkozni és megvédeni a többi magyart??? Próbálnák csak ezt megtenni az elzászi németekkel, lenne haddelhadd. Minden nemzet gondoskodik és jogokat biztosít a határán kívüli honfitársainak, csak mi próbálunk a körülöttünk levő (egyébként durván magyarellenes) kormányok lábujjhegyére nem rálépni. Az meg, hogy Magyarországon hány embernek van kettős (izraeli és arab és egyéb) állampolgársága, az illető kettős állampolgárokra tartozik és senki nem szirénázik miatta.

10155 2010.05.28. 17:05:17

"Trianonban "vájkálni" ahogy mondod, nem egészséges. Ki kell rakni szépen az asztalra és megműteni." a műtétet úgy hívják: győztes háború. kinek van még kedve egyszerű jogi eszközökkel történő állami vájkálás (pl. törvény a kettős állampolgárságról meg a trianoni katasztrófa emlékéről) helyett tenni is valami?

Kábé 2010.05.31. 08:46:57

drc: Te mit értesz győztes háború alatt?

10155 2010.06.03. 13:26:58

azt, amikor én szabom a békekötés feltételeit. ;)
süti beállítások módosítása